گزارش گل اركیده؛
کفتار راه راه قربانی خرافات رمال ها
به گزارش گل ارکیده شکار و تصادف همواره یکی از اصلی ترین عوامل از بین رفتن حیات وحش یزد بوده اما مدت هاست که خرافه ها هم به این عوامل اضافه شده است و بیشتر از همه، گونه کفتار راه راه را تهدید می کند.
خبرگزاری مهر – گروه استان ها: استان یزد زیستگاه گونه های حیات وحش ارزشمندی است که خطر کاهش جمعیت در کمین همه آنهاست و بزرگترین عاملی که جان آنها را تهدید می کند، جاده هایی است که در دل طبیعت و زیستگاه ها ایجاد می شود.
زیستگاه های استان یزد وسیع و پهناور هستند و خیلی از گونه ها در آن زندگی می کنند. شاید یکی از علل آن امنیت حضور در این زیستگاه ها است. اما اغلب به علت خشکسالی و کاهش طعمه از قلمرویی به قلمروی دیگر می روند اما باز هم احساس امنیت دارند.
یکی از مشکلاتی که همواره جمعیت حیات وحش استان را تهدید می کند، جاده هایی است که برای برداشت از منابع از جانب معدنکاران اجرا می شود و با عبور خودرو های حامل مواد معدنی جان انواع گونه ها، در معرض خطر قرار می گیرد.
بارها و بارها عنوان شده که باید از ایجاد این مسیرها جلوگیری کرد یا مسیر تردد مناسب برای حیات وحش ایجاد کرد اما همچنان شاهد لاشه هایی از حیات وحش استان در اثر برخورد با خودرو ها هستیم که جمعیت آنها را در معرض تهدید قرار می دهد.
اما گاهی عوامل دیگری هم در کاهش جمعیت بعضی از گونه ها مؤثر هستند. شاید برای شما حیرت انگیز باشد که بعضی از گونه ها به علت خرافاتی که درباره آنها وجود دارند، شکار می شوند.
برای مثال میتوان به کفتار راه راه که یزد یکی از زیستگاه های اصلی آن است، اشاره نمود. اندام این حیوان به علت خرافات افراد سودجو، مورد بهره برداری قرار می گیرد از اینرو شکار آن مهم شده است.
خرافات درباره اندام کفتار راه راه
کارشناس حیات وحش استان یزد در این حوزه به خبرنگار مهر اظهار داشت: خرافات درباره همراه داشتن اندام تناسلی کفتار راه راه ماده، سبب کاهش جمعیت این حیوان حیات وحش استان یزد شده است.
مهدی زارع خورمیزی افزود: بر طبق این خرافات برخی از سودجویان در استان و در سرتاسر ایران مبادرت به شکار کفتارها و فروش اندام آنها می کنند.
وی افزود: همینطور مواردی هم از بریدن قسمتی از پیشانی کفتار برای به کار گیری در خرافات گزارش شده بر این اساس با وجود عوامل همچون تلفات جاده ای، شکار، جمعیت کفتارها در استان در شرایط مناسبی نیست و در آینده هم با کاهش مواجه خواهد شد.
تهدید به کاهش جمعیت کفتار راه راه
این کارشناس حیات وحش استان با اشاره به اینکه وضعیت حفاظتی این گونه در طبقه نزدیک به تهدید NT لیست سرخ IUCN جهانی قرار دارد، عوامل دیگری را هم در کاهش جمعیت این گونه مؤثر دانست.
وی اظهار داشت: کفتارها دشمنان طبیعی خاصی ندارند ولی جمعیت آنها به علت عواملی نظیر تصادفات جاده ای، خوردن طعمه مسموم، شکار آنها توسط چوپانان، افراد محلی و افراد سودجو هر سال در استان یزد کاسته می شود.
کارشناس حیات وحش استان یزد عنوان کرد: بر مبنای پژوهشی که درباره میزان پراکنش و وضعیت کفتار راه راه در میان سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ در استان یزد انجام شده، مهم ترین عامل مرگ و میر کفتار در استان یزد یعنی ۸۰ درصد آن تلفات جاده ای است. بر مبنای پژوهشی که درباره میزان پراکنش و وضعیت کفتار راه راه در میان سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ در استان یزد انجام شده، مهم ترین عامل مرگ و میر کفتار در استان یزد یعنی ۸۰ درصد آن تلفات جاده ای است
وی با تکیه بر این که حیوانات چه اهلی و چه وحشی همه مخلوق خداوند هستند و همچون انسان ها حق حیات دارند، بیان نمود: کفتار راه راه تنها عضو خانواده کفتارسانان در ایران است. جثه بزرگی دارد و همینطور سر و آرواره بزرگ و دندان های محکمی دارد به صورتی که می تواند استخوان های بزرگ باقیمانده از لاشه سایر حیوانات را به سادگی خرد کند. گوش این گونه هم بزرگ و پهن است و دست هایش بلندتر از پاهایش و موهای روی بدنش به رنگ سفید مایل به کرم تا خاکستری روشن همراه با نوارهای سیاه تا قهوه ای تیره است.
زارع اظهار داشت: این حیوان به ترسویی معروف است، به صورت انفرادی زندگی می کند و شبگرد است و بیشتر از انسان دوری می کند ولی در هنگام خطر و استرس با سیخ کردن موهای پشت خود حالتی بزرگ تر و ترسناک تر به خود می گیرد.
به گفته این کارشناس حیات وحش، کفتار راه راه همه چیز خوار بوده ولی تغذیه آنها از لاشه احشام، حیوانات وحشی تلف شده در جاده و مناطق، پسماند مرغداری ها در شهرستان ها و مناطق مختلف استان یزد گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه همینطور گزارشاتی در خصوص تغذیه این حیوان از گیاهانی همچون هندوانه و خربزه هم ثبت شده است، افزود: کفتارها با پاکسازی طبعیت از باقیمانده غذای جانوران و لاشه حیوانات نقش مهمی در سالم سازی محیط طبیعی دارند بنابراین رفتگران طبیعت هم نامیده می شوند.
پراکنش کفتار راه راه در استان یزد
کارشناس محیط زیست استان یزد عنوان کرد: پراکنش این گونه محدود به آفریقا و آسیا است و در همه نوع زیستگاه مانند زیستگاه های بیابانی، استپی و کوهستانی زندگی می کند.
وی اضافه کرد: در ایران هم در اغلب مناطق به جز شمال و شمال غرب مشاهده شده و مناطق بیابانی استان یزد یکی از زیستگاه های مهم این گونه در کشور به حساب می آید و تابحال حضور این گونه در اغلب مناطق تحت مدیریت و سایر زیستگاه های استان ثبت شده است.
همه گونه های حیات وحش استان پرارزش هستند و باید برای محافظت از جمعیت آنها کوشید. هر دلیلی عوامل مرگ و میر آنها شامل طبیعی یا غیرطبیعی باید از سر راه برداشته شود اما این که افرادی به قصد سودجویی جان این حیوانات بی زبان را نشانه روند، از انسانیت به دور است و باید به شدت با آن برخورد شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب