یادداشت؛
تپال در انتظار ارتقا به منطقه حفاظت شده است
به گزارش گل ارکیده، با عنایت به تعدد گونه های نادر جانوری، حامیان محیط زیست در شاهرود خواهان ارتقای منطقه شکار ممنوع تپال به منطقه حفاظت شده هستند.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها - محمد علی عباس نژاد: خبر ثبت تصاویر یک خانواده چهار قلاده ای پلنگ در منطقه شکار ممنوع تپال شاهرود بار دیگر این مهم را یادآوری می کند که این منطقه قابلیت بالقوه برای ارتقای به منطقه حفاظت شده را دارا است.
نکته ای که سال ها قبل از خواسته های دوست داران محیط زیست شهرستان شاهرود بوده است و اینک با عنایت به مشاهده این چهار قلاده و دو قلاده ای هم که در بهار سال جاری مشاهده شد، می طلبد مسؤلان محافظت از محیط زیست این دفعه برای ارتقای منطقه شکار ممنوع تپال به منطقه حفاظت شده گام بردارند.
گونه های نادر جانوری
قطعاً کشته شدن هفت قلاده خرس در کوه شاهوار که منطقه شکار ممنوع تپال مشرف به این کوه بزرگ می باشد و در سالهای اخیر مورد تجاوز معدن کاران قرار گرفته و جایگاه خرس قهوه ای را به خطر انداخته است و دستگیری سالیانه تعداد زیادی شکار چی در این منطقه با وجود پتانسیل های زیاد لزوم ارتقای این منطقه به منطقه حفاظت شده را دو چندان می کند.
در این راستا از گذشته های دور دوستداران محیط زیست بخصوص زنده یاد محمدعلی اینالو تلاشهای زیادی برای ارتقای این منطقه به حفاظت شده به همراه خیلی از طبیعت گردان شاهرودی داشته که متأسفانه با بی مهری های صورت گرفته ایشان را ناامید کردند و در نهایت مرگ مجال تحقق این آرزوی این بزرگ مرد محیط زیست کشور را به ایشان نداد و تا کنون هم به علل بی منطق از جانب اداره کل محیط زیست این مهم به سر انجام نرسیده است.
محیط زیست به بهانه این که دو منطقه حفاظت شده دیگر در جغرافیای شهرستان شاهرود وجود دارد عملاً ارتقای منطقه جدید را نمی پذیرد چیزی که پتانسیل خدادادی منطقه تپال بوده و غنی بودن این منطقه بارها و بارها با وجود حیات وحش غنی آن به رخ همگان کشیده شده و اخیراً هم وجود و ثبت این چهار قلاده پلنگ مهر تأییدی دیگر بر تحقق ارتقای این منطقه به حساب می آید.
توازن برقرار شود
متأسفانه نگاه مسؤلان محیط زیست استان به محیط زیست شرق استان سمنان از نگاه عدالت محور و توسعه متوازن مد نظر استانداران ادوار و استاندار فعلی به دور بوده است، چیزی که در آخرین سفر ریاست سازمان محیط زیست کشور به شاهرود تحقق عینی یافت و کاملا مشهود بود، آنگونه که هیچ خبرنگار محلی برای همراهی، پوشش خبری و انجام مصاحبه با ریاست سازمان دعوت نشد.
قطعاً حضور خبرنگاران محلی با اشرافیت که به مناطق محیط زیست شاهرود دارند و یک سوال چرایی عدم ارتقای منطقه تپال به منطقه حفاظت شده می توانست نگاه ریاست سازمان را نسبت به این درخواست همگانی معطوف کند و امید برای ارتقای این منطقه دو چندان شود.
اینجانب شخصاً طی ۳۰ سال کار خبری در هر مصاحبه و گفتگوی خبری با مدیران کل وقت و مدیران شهرستانی محیط زیست این مهم را بعنوان یک خواسته همگانی مردم شاهرود و ارتقای این منطقه به حفاظت شده مطرح کردم ولی جواب آنها بسیار بی پشتوانه وجود دو منطقه حفاظت شده در شاهرود بوده و عنوان می شود که منطقه جدیدی به شهرستان شاهرود تعلق نمی گیرد. در حالیکه این یک موهبت و پتانسیل خدا دادی است که به منطقه شاهرود بعنوان قاره کوچک داده شده و این دلیلی نیست که علیرغم این حجم حیات وحش این منطقه حفاظت شده اعلام نشود.
همت مسؤلان نیاز است
در مقطعی مرحوم محمدعلی اینانلو تلاش زیادی برای ثبت منطقه شکار ممنوع تپال به حفاظت شده داشت که با بی مهری های فراوانی مواجه گردید و در نهایت فقدان این بزرگ مرد محیط زیست کشور مجال تحقق این خواسته را به وی نداد.
هنوز زخم های وارد شده بر بدن محیط بان نمونه کشوری علی رضا دزیانیان در بستر و تخت بیمارستان را از یاد نبرده ایم که در درگیری با شکارچیان همین منطقه بر وجودش به یادگار گذاشته شده و انتظار محافظت از این منطقه گسترده با وجود یک محیط بان اساسا امکان پذیر نیست و با ارتقای منطقه با تشکیل اداره محیط بانی در جهت حفظ گونه های جانوری نادر برای آیندگان کمک خواهد شد.
حال که رئیس کل دادگستری استان سمنان در جهت حفظ حقوق عامه، دادستان عمومی و انقلاب شاهرود را مأمور به بررسی دلایل تلف شدن دوگونه خرس در منطقه مجن مشرف به منطقه تپال کرده و مردم و دوستداران محیط زیست هم بارها خواهان ارتقای این منطقه شده اند مسؤلان سازمان محیط زیست در رده استانی نگاه خویش را کمی نسبت به منطقه شاهرود نگاه متوازن کرده و در جهت تحقق این خواسته همت گمارند.
مطالبه مردم و دوست داران محیط زیست
قطعاً تأکیدات مدیر کل دادگستری استان نشان از اهمیت مبحث می باشد چیزی که در نگاه مدیران محیط زیست شهرستان و استان به چشم نمی خورد و در قصه این دو خرس کاملا مشهود بوده مدیر شهرستانی خبر از تصادف با خودرو های عبوری داده و مدیر کل همان سازمان خبر از نزاع دو خرس، در کنار این تناقض گویی چیزی که بیشتر دل دوست داران محیط زیست را به درد آورده روش زنده گیری این حیوان مجروح بوده که در نهایت به مرگ آنها ختم شد.
امیدواریم با تحقق این خواسته مردمان این دیار تلخی بی مهری به محیط زیست شرق استان از یاد برود و روز به روز شاهد حفاظت بهتر از مناطق زیر پوشش محیط زیست شهرستان شاهرود با ارتقای منطقه شکار ممنوع تپال به منطقه حفاظت شده باشیم.
خبرنگار و فعال حوزه محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب