گزارش گل اركیده؛
درنای امید حسابی دیر کرد، دل شوره رویا
به گزارش گل ارکیده، آخرین باری که درنای سیبری امید در تالاب های مازندران دیده شد اسفند سال گذشته بود، حال آخرین ماه پاییز به نیمه رسیده اما از امید تالاب های مازندران خبری نیست.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها: ۱۴ سالی از سفر تنهایی امید به تالاب های مازندران می گذرد و هر ساله امید پیش از نیمه آذر خویش را از سرزمین های سیبری به تالاب های شمالی می رساند اما سال جاری امید تالاب ها هنوز نیامد.
آخرین باری که درنای سیبری امید در تالاب های مازندران دیده شد به اسفند سال گذشته برمی گردد، آن روزی که امید همراه درنای بلژیکی عزم سفر کرد تا تالاب های مازندران را به مقصد سیبری ترک کند.
همه چیز به خوبی پیش می رفت پروژه انتقال درنای بلژیکی برای همزیستی با امید که ۱۴ سال به تنهایی بعد از مرگ جفتش آرزو به مازندران سفر می کرد، به خوبی پیش می رفت، این دو درنای فرنگی ۳۴ روز در کنار هم زیست کردند و در نهایت مازندران را به مقصد سیبری ترک کردند.
دو روز از کوچ آنها گذشته بود تا آنکه اهالی بومی از مشاهده یک درنا در اراضی تالابی عباس آباد خبر دادند و بعد از چند روز تکذیب و تردید بالاخره تأیید شد درنای بلژیکی از نفس افتاد و از ادامه سفر باز ماند و زندگی ۳۴ روزه این دو یار منجر به جدایی شد.
از آن روز تابحال درنای بلژیکی در اتاقک لاکچری در اجاکله به تنهایی نگهداری می شود تا با آمدن باردیگر امید در طبیعت رهاسازی شود. درنای سپید امید ۱۴ سال قبل همواره تا پیش از نیمه آذر به مازندران سفر می کرد و سال جاری رکورد تأخیر را پشت سرگذرانده است. دیگر نیامدن یک رویداد ساده نیست نگرانی ها در رابطه با این پرنده نادر به اوج رسیده است و درنای بلژیکی رؤیا از این تأخیر به دل شوره افتاده است.
برخی نگران از بین رفتن ها این گونه نادر هستند، عده ای دیگر هم همچنان امید دارند که تا پایان ماه جاری خویش را به تالاب های مازندران برساند چونکه عقیده دارند که هنوز سرزمین های سیبری چندان سرد نشده است.
عده ای دیگر هم همچنان امید دارند که تا پایان ماه جاری خویش را به تالاب های مازندران برساند چونکه عقیده دارند که هنوز سرزمین های سیبری چندان سرد نشده است
ابراهیمی یکی از دوستداران حیات وحش مازندران با اشاره به اینکه تأخیر درنا در سالهای قبل هم دارای سابقه بوده است، اظهار داشت: هرچند سال جاری دیر کرده اما باز هم طبیعی است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: درنا بر مبنای شرایط محیطی و جوی سفر خویش را تنظیم می کند و هنوز در سرزمین های سیبری هوا چندان سرد نشده است.
وی افزود: تغییر اقلیم و شرایط جوی همچون عواملی است که سفر درنا را با تأخیر روبرو کرده و پیشبینی می شود با سرد شدن هوا شاهد آمدن درنا به تالاب های منطقه باشیم.
تنوع آبی و تالابی مازندران در فصل های مختلف همچون پاییز و زمستان پرندگان مهاجر زیادی را به خود می کشاند و سالانه گونه های مختلفی از پرندگان آبزی و کنار آبزی به این استان سفر می کنند.
منتظر آمدن امید برای رهاسازی رؤیا هستیم
پارسال بیشتر از ۲۰۰ هزار بال پرنده در چارچوب ۱۰۵ گونه به مازندران سفر کردند و سال جاری هم گونه های زیادی در تالاب های مازندران دیده شدند.
رئیس اداره حیات نظارت و حیات بخش محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه هنوز اطلاعاتی در زمینه برگشت درنای امید به مازندران نداریم، اظهار داشت: حالا درنای بلژیکی در محفظه ای نگهداری می شود و منتظر هستیم تا امید بیاید و در طبیعت رهاسازی شود.
همه ساله در زمستان حدود ۱۵۰ گونه پرنده زمستان گذران با جمعیتی بیشتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار بال به تالاب و آب بندان های مازندران همچون تالاب بین المللی میانکاله می آیند. «امید» تک درنای سیبری هم همچون این پرندگان است که ۱۲۰ روز به صورت متوسط میهمان ایران است و تغذیه آن از بقایای کشاورزی و به عبارتی از باقی مانده شالی ها است.
امید، تنها بازمانده از جمعیت غربی درنای سیبری است که تا ۱۶ سال قبل با «آرزو» همسرش برای زمستان گذرانی به تالاب فریدونکنار در مازندران می آمد. بعد از شکار یا تلف شدن پرنده ماده که هنوز دلیل اصلی ازدست رفتن او به صورت واضح مشخص نمی باشد، هرساله مسیر چند ۱۰۰ کیلومتری را بال می زند و به شمال کشور می آید.
از طرفی پس از انجام اقدامات بین المللی ۶ بهمن ماه سال گذشته رؤیا جفت جدید امید از بلژیک به ایران آمد و با رعایت پروتکلهای لازم وارد منطقه فریدونکنار شد ابتدا در سازه رها سازی در محل زمستان گذرانی امید جای گرفت. درناهای «امید» و «رؤیا» روز ۱۴ اسفند ماه بعد از ۳۴ روز اقامت به صورت مشترک، تالاب بین المللی فریدونکنار را به سمت سیبری ترک کردند اما درنای بلژیکی مسیر را ادامه نداد.
عطاالله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران هم در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به این که درنای امید طی ۱۵ سال قبل در بازه زمانی ۳۰ مهر تا ۱۴ آذر به استان سفر و مهاجرت کرده است، اضافه کرد: تغییرات اقلیم و شرایط جوی در مهاجرت این گونه پرنده تاثیر دارد و امیدواریم به استان مهاجرت داشته باشد.
دُرنای سیبری که امید از گونه آنهاست و با نام علمی «گروس لئوکوجرانوس Grus leucogeranus» شناخته می شود؛ پرنده ای در معرض خطر انقراض از خانواده درناهاست که قدی نزدیک به یک و نیم متر دارد و فاصله دو بال آن بیشتر از ۲ متر است. این درنا بدنی یکدست سفید با پاهای بلند سرخ رنگ دارد و منقار بلند سیاهی روی صورت قرمز رنگ آن نشسته است. طول عمر درناهایی که در اسارت نگهداری می شوند تا حدود ۷۰ سال تخمین زده شده است اما گونه هایی که در طبیعت زندگی می کنند بین ۳۵ تا ۴۰ سال عمر می کنند و سن امید حدود ۲۶ سال تخمین زده شده است. به عبارتی بیشتر از نیمی از عمر امید گذشته است.
منبع: golorkideh.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب