انصاری تشریح كرد؛

چرا مازوت سوزی در همه نیروگاه ها متوقف نشد؟

چرا مازوت سوزی در همه نیروگاه ها متوقف نشد؟

به گزارش گل ارکیده، رئیس سازمان محیط زیست ضمن اشاره به دستور توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه شازند، کرج و اصفهان اظهار داشت: این تصمیم برپایه میزان مصرف مازوت در این نیروگاه ها و نقش آنها در آلودگی هوا گرفته شده است.


به گزارش گل ارکیده به نقل از مهر، شینا انصاری در یادداشتی با عنوان «چند حقیقت در رابطه با آلودگی هوا» نوشت: «یکشنبه هفته گذشته گزارشی در رابطه با شروع مصرف مازوت در نیروگاه شازند در جلسه هیأت دولت عرضه کردم. من و همکارانم در سازمان حفاظت محیط زیست می کوشیم بدون پرده پوشی یادآوری نماییم که حل مساله آلودگی هوا در کوتاه مدت ممکن نیست اما میتوان موقتاً از روش هایی بهره برد که سلامت مردم به خطر نیفتد. بدون آن که بخواهم برای خوشامد رئیس جمهوری سخنی بگویم؛ باید اذعان کنم که تصور نمی کردم ایشان بعد از شنیدن گزارش دستوری صادر کنند که اجرای آن با دشواری هایی برای دولت و مردم همراه می باشد. ناترازی تولید و مصرف گاز سبب شده که برخی نیروگاه های حرارتی در فصل پاییز و زمستان از سوخت مایع بهره گیرند. با توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور، دولت مجبور است که ساعاتی در شبانه روز خاموشی برنامه ریزی شده در کشور اعمال نماید. درک این حقیقت و همراهی مردم می تواند دولت را برای اتخاذ تصمیم های سخت اما واقع بینانه مصمم سازد.

صدور دستور توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه «شازند»، «کرج» و «اصفهان» با استقبال افکار عمومی روبه رو شد و بسیاری پرسیدند که چرا این تصمیم برای نیروگاه های شهر های دیگری چون اهواز گرفته نشده است؟ مبحث اصلاً اولویت داشتن سلامت مردم برخی شهرها و بی اهمیت بودن برخی دیگر نیست. این تصمیم بر مبنای میزان مصرف مازوت در این نیروگاه ها و نقش آنها در آلودگی هوا گرفته شده است. برای درک بهتر ابعاد این تصمیم باید قدری با سایر حقیقت های آلودگی هوای شهرها آشنا شویم. برای رسیدن به اولویت های اجرایی در مبحث آلودگی هوا، گامهای پیوسته و متصل مانند پایش، تدوین «سیاهه انتشار»، مدل سازی، سناریوسازی و… مورد نیاز است. آخرین «سیاهه انتشار» (مجموعه ای از داده ها که انتشار آلایندگی تولیدی از منابع متعدد را به تفکیک مکانی و زمانی نشان می دهد) در سال ۱۳۹۶ و برای هشت کلان شهر کشور تهیه شده است. در آن مطالعه به سناریوهای گوناگونی برای انتشار منابع آلاینده اشاره شده اما در رابطه با رفع آنها اولویت بندی صورت نگرفته بود. برای نمونه باآنکه اسقاط خودرو های فرسوده در کلانشهرهای تهران و اصفهان می تواند منجر به کاهش آلودگی هوا شود، اما اساسا اثربخشی این مورد در تهران که سهم منابع متحرک در انتشار ذرات معلق ۵۸ درصد است، بیشتر از اصفهان با سهم ۲۵ درصدی منابع متحرک در انتشار ذرات معلق خواهد بود. در رابطه با مصرف مازوت هم بشکلی مشابه، اثرپذیری اراک با سهم ۹۸ درصدی منابع ساکن (۸۸ درصد در ارتباط با بخش تبدیل انرژی) در انتشار گوگرد دی اکسید و ثبت ۲۷ روز ناسالم با آلاینده شاخص گوگرد دی اکسید بیشتر از سایر کلانشهرهای کشور است.

درنظر داریم راهکارهای کاهش آلودگی هوای هر کلان شهر را متناسب با سهم منابع انتشار آلاینده ها در آن کلان شهر تدوین و پیگیری نماییم. راهکارهای در ارتباط با منابع متحرک مانند اسقاط، نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را در تمام کلانشهرهای کشور (از جمله در تهران و مشهد) پیگیری می نماییم. همینطور طرح های در ارتباط با منابع ثابت هم در تمام مناطق آلوده کشور و با تمرکز بر کلانشهرهای اراک، اصفهان و کرج دنبال خواهند شد. این رویکرد به مفهوم نقش نداشتن «منابع ثابت» در آلودگی هوای کلانشهرهای تهران و مشهد یا نقش نداشتن «منابع متحرک» در آلودگی هوای کلانشهرهای اراک، کرج و اصفهان نیست. بلکه با عنایت به توان کشور در اجرای سیاست های کاهش آلودگی هوا اولویت بندی صورت می پذیرد. همینطور توقف مصرف مازوت در سه نیروگاه به مفهوم مصرف آزادانه و بی قید و شرط مازوت در دیگر نیروگاه ها نیست. بلکه همانطور که در مصوبه های کارگروه ملی هم به صراحت بیان شده، سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر اجرای وظایف سایر دستگاه ها در این حوزه است. برای نمونه وزارت نفت مکلف به تأمین سوخت مطابق با استاندارد ملی است که باید گزارش اقدامات و برنامه های آتی خویش را تا دو هفته آینده به کارگروه ارائه نماید. همینطور وزارت نیرو مطابق با ماده ۱۳ قانون هوای پاک مکلف به کنترل انتشار آلایندگی نیروگاه ها در حدود مجاز است که پیگیری این مورد هم به شکل جدی در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. تصمیم توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور، یک گام پرارزش برای کاهش مخاطرات آلودگی هوا در کشور است. اما مانع واقع بینی ما نخواهد شد. آلودگی هوا محصول عوامل مختلف و پیچیده است که برای کاهش این عوامل باید تن به تصمیم های سخت دهیم. این گام اول است.»


منبع:

1403/08/20
08:01:45
5.0 / ۵
41
تگهای خبر: آلاینده , آلودگی , دستگاه , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است