كانال مرگ همچنان آهوهای تشنه خوزستان را می بلعد

كانال مرگ همچنان آهوهای تشنه خوزستان را می بلعد

گل اركیده: اهواز - معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به ادامه مرگ و میر آهوهای تشنه منطقه حفاظت شده میشداغ، از مرگ 2 راس آهوی كمیاب در ایام اخیر در این منطقه بر اثر سقوط در كانال آب اطلاع داد.


سید عادل مولا روز شنبه در گفت وگو با ایرنا بیان كرد: روز جمعه یك راس آهوی ماده و چند روز پیش هم یك راس آهوی نر در این كانال آب، سقوط كرده و تلف شدند.
مرگ و میر آهوهای كمیاب این منطقه در اثر سقوط در كانال آب سازمان آب و برق خوزستان، از چهار سال پیش شروع شده است. كانال اصلی آبرسانی به طول 17 كیلومتر از منطقه حفاظت شده میشداغ (مشداخ) در دشت آزادگان، كه كریدور تردد آهوهای كمیاب است، عبور می كند.
مولا با اشاره به افزایش احتمال مرگ و میر آهوها در فصل تابستان، اضافه كرد: محیط بان های شهرستان دشت آزادگان در ایام گذشته برای گشت زنی در اطراف این كانال و پیشگیری از سقوط این آهوها در كانال روباز بسیج شده اند، اما نتوانستند از سقوط این 2 راس آهو جلوگیری نمایند.
وی اظهار داشت: با وجود درخواست مكرر اما ایمن سازی این كانال هنوز انجام نشده است.
مولا اضافه كرد: در سال های گذشته چشمه های طبیعی منطقه در اثر خشكسالی از بین رفته است و با وجود ساختن چند آبشخور در منطقه، آهوها برای نوشیدن آب تازه به سمت كانال پای پل كرخه می روند اما به علت روباز و ناایمن بودن و داشتن شیب تند در آن سقوط و تلف می شوند.

* چهار سال مكاتبه بی نتیجه
رییس اداره حفاظت محیط زیست دشت آزادگان هم اظهار داشت: محیط بان های این شهرستان جمعه شب گذشته چهار آهوی این منطقه را از سقوط در كانال آب نجات دادند.
مهرشاد احمدوندی با اشاره به اینكه كانال آب در محدوده شهرستان های شوش و دشت آزادگان قرار دارد، اضافه كرد: مقرر است امروز نشستی با روسای اداره محیط زیست شوش و پارك ملی كرخه برگزار گردد تا از ظرفیت آنها برای نگهبانی از جان آهوها استفاده گردد.
وی تنها راه نجات آهوان را ایمن سازی كانال آبرسانی دانست و بیان كرد: تابحال بیش از 20 مورد مكاتبه با سازمان آب و برق خوزستان انجام شده اما نتیجه ای نداشته است.
احمدوندی اظهار داشت: بیشترین تلفات آهوها در سال های 93 و 94 و قبل از ساخت آبشخور در منطقه بوده اما سال گذشته هم 2 راس آهو تلف شدند.
وی افزود: بر مبنای آخرین سرشماری در 40 درصد منطقه حفاظت شده میشداغ، 43 راس آهو از این گونه شمارش شده است.
كانال اصلی آبرسانی موسوم به «پای پل كرخه» كه برای انتقال آب از سد تنظیمی كرخه به شبكه آبیاری و زهكشی زمین های غرب كرخه در دهه 80 احداث شده بود، از سال 93 برای طرح آبرسانی غدیر به بهره برداری رسیده است.
این كانال روباز در زمان ساخت، مجوز ارزیابی زیست محیطی نداشته و زیستگاه میشداغ را در عمل به 2 قسمت تقسیم كرده كه امكان تردد آهوها و سایر زیستمندان را در منطقه از بین برده است.
آهوی میشداغ (مشداخ) همچون گونه های خاص و در معرض انقراض خوزستان و تنها گونه آهویی است كه در زیستگاه طبیعی خود زندگی می كند.
مرگ و میر آهوها از سال 93 با آبگیری این كانال شروع شد كه در آن سال 17 راس و سال بعد از آن، هشت راس آهو در این كانال سقوط كرده و تلف شدند.
منطقه حفاظت شده دیمه رامهرمز، منطقه حفاظت شده كرخه و دز و منطقه حفاظت شده میشداغ سه منطقه خوزستان با آهوهای خاص و منحصر بفرد هستند اما میشداغ تنها محلی در كشور است كه آهوها در زیستگاه خود به صورت طبیعی زندگی می كنند.
میشداغ (به زبان محلی مشداخ) یكی از مناطق كویری منحصربفرد با وسعت 60 هزار هكتار در غرب خوزستان بین شهرهای بستان و عبدالخان (در حوزه استحفاظی شهرستان های دشت آزادگان و شوش) قرار دارد كه از سال 90 به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت.
9754/ 6037


1397/04/30
20:26:39
5.0 / ۵
4944
تگهای خبر: آب , ایمن , محیط زیست , هوا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است