توسط محققان دانشگاهی بررسی شد
تأثیر خشكسالی ها در شور شدن آب كارون
گل اركیده: برخورداری از آب باكیفیت در هر دو حوزه مصارف انسانی و كشاورزی، امری حائز اهمیت می باشد كه بایستی بطور دائم مورد مراقبت قرار گیرد. یافته های یك پژوهش داخلی در این خصوص نشان داده است كه آب رودخانه كارون بعنوان یكی از مهم ترین منابع آبی كشور، طی سال های اخیر به واسطه بروز خشكسالی ها، شورتر شده است.
به گزارش گل اركیده به نقل از ایسنا، اهمیت شناخت و تعیین وضعیت كیفی آب بر كسی پوشیده نیست. خصوصاً این كه املاح موجود در آب برای مصارف مختلف باید در بازه معین و تعریف شده قرار داشته باشند تا اثرات سوء بر محیط و مصرف كننده نداشته باشد. طبق بررسی های علمی، در اثر كمبود بارش بر یك منطقه وسیع و برای یك دوره زمانی طولانی حجم جریان رودخانه ها یا سطح آب های زیرزمینی كاسته می شود و این امر، منجر به وقوع خشكسالی هیدرولوژیك می شود.
بگفته پژوهشگران، طی سال های اخیر مطالعات گسترده ای در زمینه بررسی وقوع خشكسالی هیدرولوژیك و تحلیل روند متغیرهای هیدرولوژیك در سطح جهانی و ملی صورت گرفته است كه در بعضی از آنها، برخی از رودخانه های مهم ایران ازلحاظ فاكتورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته اند. ولی از مرور منابع، این گونه استنباط می شود كه طی سال های اخیر، تحقیقات كامل درباب كیفیت آب رودخانه كارون و ارتباط آن با خشكسالی هیدرولوژیكی صورت نگرفته است.
برای رفع این نقیصه پژوهشی، محققانی از دانشگاه شهید چمران اهواز دست به انجام مطالعه ای زده اند كه در آن، ارتباط بین تغییرات دبی و شوری در حوضه آبریز كارون با اعمال روش های مختلف فنی و با به كارگیری فاكتورهای مختلف مورد ارزیابی واقع شده است.
در این پژوهش از فاكتورهای موسوم به خشكسالی جریان رودخانه (SDI) و بارش استانداردشده (SPI) به منظور تعیین خشكسالی هیدرولوژیك و هواشناسی استفاده شد.
نتایج این مطالعه كه برای بازه زمانی سال های 1380 تا 1395 انجام شد، از آن حكایت می كند كه تغییرات كیفیت آب، ارتباط مستقیمی با میزان دبی رودخانه دارد كه خود می تواند تحت تأثیر خشكسالی قرار گیرد.
بر این اساس، صفورا شطی، پژوهشگر دانشكده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز و همكارش می گویند: «نتایج آزمون علمی موسوم به من - كندال از آن حكایت می كند كه روند كاهشی دبی در همه ایستگاه ها به جز ایستگاه اهواز مدلول دار و قابل توجه بوده است. از دیگر نتایج این آزمون می توان به روند افزایشی پارامترهای هدایت الكتریكی و كل مواد جامد محلول در همه ایستگاه ها اشاره كرد».
این پژوهشگران ادامه می دهند: «در حد فاصل ایستگاه گتوند تا بند میزان (محل دوشاخه شدن كارون) علاوه بر شاخه رود شوردشت بزرگ كه كیفیت بسیار پایینی دارد زهكش زمین های كشاورزی نیز از عوامل افزایش 159 واحدی هدایت الكتریكی آب در این مقطع هستند كه افزایش قابل توجه شوری را نشان می دهد».
با عنایت به تغییر اقلیم در كشور و وقوع خشكسالی در سال های اخیر، توسعه زمین های كشاورزی، راه اندازی حوضچه های پرورش ماهی، تخلیه زهاب كشاورزی، پساب شهری و صنعتی ازجمله عواملی هستند كه پایش كیفیت آب كارون را به یك لزوم ملی تبدیل نموده است.
به بیان پژوهشگران مجری این پژوهش كه نتایج مطالعه آنها در نشریه «آبیاری و زهكشی ایران» انتشار یافته است، از یافته های این تحقیق می توان برای جلوگیری از اتفاقات مشابه رود كارون در سایر مناطق كشور بهره برد تا موجب شوری زمین های كشاورزی نشود.
نشریه آبیاری و زهكشی ایران، وابسته به انجمن علمی آبیاری و زهكشی ایران است كه هدف از آن انتشار آثار پژوهشی و علمی صاحب نظران در زمینه های علوم و مهندسی آبیاری و زهكشی و علوم وابسته به آن مانند هوا و اقلیم شناختی، آب و خاك، اقتصاد و حقوق آب، تغییرات اقلیمی، كشاورزی و امثال آن است.
منبع: گل اركیده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب