در پی روئیت یوز در چاه شیرین مطرح شد؛

شائبه خروج یوز از زیست كره توران شاهرود، مهاجرت یا سوء مدیریت

شائبه خروج یوز از زیست كره توران شاهرود، مهاجرت یا سوء مدیریت

گل اركیده: مدت ها است كه شائبه خروج یوزها از زیستكره توران شاهرود مطرح می شود اما متأسفانه هیچ گاه ترتیب اثر درستی به این مساله داده نشد تا اینكه امروز یوزها از نقاط دورتر سر درآورده اند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - امین ولیان*: یوزها چطور از چاه شیرین سمنان سر برآوردند؟ این سؤالی است كه این روزها ذهن بسیاری را مشغول و این شائبه را به وجود آورده كه نكند این یوزها از منطقه ای دیگر به منظور افزایش جاذبه های حیات وحش مركز استان سمنان و شاخص شدن این شهرستان به آنجا برده شده اند كه در این صورت خیانتی است بس آشكار به آخرین بازمانده چیتاهای فلات ایران، كما اینكه زمینه ایجاد این شك و تردید با عملكرد مدیریت سابق محیط زیست استان سمنان و انتقال فاجعه بار گورخرهای توران به پارك ملی كویر مهیا است.
از طرفی عملكرد ضعیف سازمان محیط زیست كشور درباب مبحث حفاظت از یوز و سرگردانی پروژه حفاظت از یوز آسیایی، به سبب تحریم ها و مسائل این پروژه كه انحلال نانوشته پروژه را رقم زده، همه و همه دست در دست هم داده تا هیچ سازوكار حفاظتی و تدبیری مدون و منطقی برای بقای یوز آسیایی، این گونه باارزش و در آستانه انقراض كشورمان وجود نداشته باشد.
یوز چاه شیرین از كجا آمده اند
گمانه زنی هایی وجود دارد كه شاید دو قلاده یوزه چاه شیرین از پارك ملی كویر به آنجا آمده باشند، این در شرایطی است كه پارك ملی كویر سالیان سال است كه دیگر میزبان یوز آسیایی نبوده و بقای یوز فعلاً در آن منتفی است و با عنایت به فاصله زیاد آن از سایر زیستگاه ها و كاهش شدید جمعیت این گونه، احتمال مهاجرت مستقیم یوزها از سایر زیستگاه ها به آن مردود بوده و مدت ها است كه هیچ گزارش مستندی در خصوص حضور یوز در این زیستگاه وجود ندارد.
طبق گزارش های مردمی به تشكل جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود، حدوداً دو سال پیش تعدادی یوز منطقه توران شاهرود در مناطقی خارج از آن و در جنوب غربی شهرستان و حول وحوش روستای سطوه گزارش شده بودند كه پیرو آن، دیده بان طبیعت علاوه بر اطلاع رسانی به اداره محیط زیست شهرستان، مبادرت به برگزاری جلسات آموزشی حفاظت ازاین گونه در جوامع محلی كرد تا احیاناً ورود یوزها در این مناطق جدید به مرگ و كشتار آنها منجر نشود.
یك رفتار مهاجرتی
با توجه به اینكه مبحث انتقال یوزها به یك منطقه غیر محصور به خاطر رفتار ذاتی مهاجرتی شان تقریباً امكان پذیر نیست و یا در صورت انجام، دوام و تضمینی نخواهد داشت و ضمن آنكه غالب یوزه ای در اسارت جز در موارد خاص قدرت بازگشت به طبیعت وحشی را ندارند، گزینه انتقال برخی از یوزپلنگ ها به چاه شیرین مثلاً به كمك پس گرفتن یوزه ای قاچاق شده منتفی است.
بنابراین یوزه ای چاه شیرین همان یوزهایی هستند كه دو سال پیش حول وحوش سطوه دیده شده و از محدوده توران به سمت جنوب دامغان و جنوب شرق سمنان خارج شده اند، به عبارتی یوزه ای چاه شیرین سمنان همان یوزه ای منطقه تحت حفاظت توران هستند كه برمبنای رفتار ذاتی مهاجرتی به آنجا رفته و چاه شیرین را بعنوان یكی از زیستگاه های خود انتخاب نموده اند.
بررسی خال های انحصاری یوزه ای شناسایی شده چاه شیرین بعنوان یك لزوم، توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی می تواند كمك شایانی به این بحث و سیاست های بعدی حفاظت از یوز كند.
مهاجرت و امكان بازگشت
️فاصله چاه شیرین سمنان تا سطوه حدود ۷۰ كیلومتر و تا محدوده توران نزدیك به ۱۰۰ كیلومتر بوده كه این مسافت برای مهاجرت یوزها قابل قبول و به راحتی قابل انجام است. یوزها عادت به مهاجرت دارند بطوریكه امكان دارد یوزه ای چاه شیرین به توران بازگشته و مهاجرت های فصلی بین این دو منطقه صورت گیرد، پس پیداشدن زیستگاه جدیدی برای یوزها در سمنان نباید از توجه به زیستگاه مادر كه منطقه تحت حفاظت توران شاهرود بوده بكاهد، همین طور امكان دارد در آینده چاه شیرین زیستگاه واسطه ای باشد برای احیای باردیگر یوزها در پارك ملی كویر!
لذا بطور كل احیای زیستگاه های یوز، و همین طور ایمن سازی كریدورهای حركتی یوزها به خصوص بین دو زیستگاه توران و میان دشت با انجام فنس كشی و راه اندازی گذرگاه های عبور كه متأسفانه اجرای كامل و دقیق آن به دست فراموشی سپرده شده بسیار ضروری می باشد.
همچنین لازم است جدای از غیرتمان نسبت به نام شهر و استان، اجازه دهیم یوزها برمبنای اولویت های ذاتی و تجربی خود بهترین سازگاری را حاصل كرده و زیستگاه های خودرا انتخاب و بازتعریف كنند، پس هرگونه دخالت ما انسان ها و مرزبندی های متعصبانه برای بقای یوز خطرناك و غیرقابل جبران خواهدبود.
*كنشگر محیط زیست


منبع:

1398/06/20
13:12:31
5.0 / ۵
4915
تگهای خبر: ایمن , محیط زیست , مهاجرت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است