به مناسبت روز جهانی یوزپلنگ؛

آخرین تلاش ها برای حفظ یوز ایرانی

آخرین تلاش ها برای حفظ یوز ایرانی

به گزارش گل اركیده امروز (۴ دسامبر) روز جهانی یوزپلنگ است؛ گونه ای كه تعداد آن در كشور ما بر مبنای آخرین آمار رسمی انتشار یافته در سال ۲۰۱۶ كمتر از ۴۰ قلاده تخمین زده شده است. همین مبحث سبب شده كه طی چندین سال گذشته با استفاده از روش های مختلفی همچون حفاظت از زیستگاه ها و تكثیر در اسارت تلاش در پیشگیری از انقراض این گونه با ارزش شود. سازمان محیط زیست هم از ادامه اقدامات خود در این عرصه خبر می دهد و پروژه بین المللی یوز در حال استخدام نیرو برای حفاظت از زیستگاه ها است.



شهاب الدین منتظمی در گفت و گو با ایسنا ضمن بیان اینكه هدف اصلی و خواسته ما حفاظت از یوزپلنگ در زیستگاه های اصلی خود است، اظهار می كند: مبحث تكثیر در اسارت منافاتی با عملكرد ما در زیستگاه اصلی ندارد. هم اكنون سه قلاده یوز (دو یوز ماده به نامهای «ایران» و «دلبر» و یك یوز نر به نام «كوشكی») در پارك طبیعت پردیسان داریم كه امكان بازگشت به زیستگاه طبیعی خویش را ندارند ازاین رو ما باید از هر فرصتی استفاده نماییم تا بتوانیم این گونه را در شرایط اسارت تكثیر نماییم.

مدیر كل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینكه پیش از این از روش لقاح مصنوعی روی «دلبر و كوشكی» استفاده شده بود اما متاسفانه موفقیـت آمیز نبود، تصریح می كند: برنامه بعدی ما این است كه از شرایط نیمه اسارت برای تكثیر یوز ایرانی استفاده نماییم. به این صورت كه مكانی را با وسعت حدود ۱۰۰۰ هكتار در حوالی استان یزد آماده و «دلبر» را به آن مكان منتقل نماییم تا بتواند با دو قلاده یوز نری كه در استان یزد مشاهده شده است به صورت طبیعی جفت گیری داشته باشد.

منتظمی ادامه می دهد: چنانچه «ایران» هم شرایط جفت گیری داشته باشد می توانیم او را هم به این مكان منتقل نماییم البته اتخاذ این تصمیم نیازمند بررسی های بیشتر مانند انتخاب محل، نحوه جذب یوزهای نر و... است.

وی با اشاره به اینكه «كوشكی» هم می تواند به محل تعیین شده برای تكثیر در اسارت منتقل شود، می گوید: البته با عنایت به اینكه «كوشكی» ۱۲ سال دارد كه سن بالایی به حساب می آید امكان دارد نتواند در جفت گیری طبیعی عملكرد مثبتی داشته باشد.

به گفته مدیر كل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست استفاده از «رحم ثانویه» از دیگر برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست برای یوز است. در این روش از تخمك دلبر و اسپرم كوشكی جنین آزمایشگاهی تولید می شود و از یك ماده یوز آفریقایی بعنوان رحم ثانویه استفاده خواهد شد.
یوز ایرانی آخرین شانس های خویش را برای بقا دارد
مرتضی اسلامی كه از مؤسسان انجمن یوزپلنگ آسیایی است هم در گفت و گو با ایسنا یكی از اقدامات مهم برای حفظ یوز پلنگ ایرانی را تكثیر در اسارت می داند و می گوید: در كنار این موضوع، حفاظت از زیستگاه ها هم برای ما بسیار اهمیت دارد. هم اكنون پروژه بین المللی یوز در حال استخدام نیرو برای حفاظت از زیستگاه ها است و از جانب دیگر خرید «پروانه چرا» در زیستگاه ها بخصوص منطقه توران و میاندشت باید ادامه داشته باشد. متاسفانه این اقدام بودجه جاری و دائمی ندارد و هر زمان كه بودجه ای برای خرید پروانه های چرا تامین گردد این اتفاق صورت می گیرد.

این عضو انجمن یوزپلنگ آسیایی ادامه می دهد: ایمن سازی جاده ها از دیگر اقداماتی است كه باید ادامه داشته باشد. هم اكنون یك سمت جاده عباس آباد فنس كشی شده است و سمت دیگر آن در حال فنس كشی است.

اسلامی در انتها می گوید: متاسفانه چندی قبل جاده ای در حاشیه میاندشت در حال راه اندازی بود كه از كریدور مهاجرتی یوز عبور می كرد. خوشبختانه جلوی ساخت این جاده گرفته شد البته سازمان حفاظت محیط زیست باید نسبت به این گونه اقدامات هوشیارتر باشد. هم اكنون یوز ایرانی آخرین شانس های خویش را برای بقا دارد و اگر طی دو یا سه سال پیش رو از این شانس ها استفاده نماییم، می توانیم به آینده یوز امیدوار باشیم.




1398/09/13
23:58:40
5.0 / ۵
4867
تگهای خبر: آب , ایمن , محیط زیست , مهاجرت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است