بیانیه سازمان حفاظت محیط زیست درباره فرایند انتقال یوزپلنگ های پارك پردیسان

بیانیه سازمان حفاظت محیط زیست درباره فرایند انتقال یوزپلنگ های پارك پردیسان

به گزارش گل اركیده به دنبال مطرح شدن انتقاداتی از نحوه انتقال یوزپلنگ های پارك پردیسان به منطقه توران سازمان حفاظت محیط زیست اطلاعیه ای صادر كرد.



به گزارش گل اركیده به نقل از ایسنا در بیانیه سازمان حفاظت محیط زیست آمده است: «سازمان حفاظت محیط زیست، بعنوان تنها نهاد قانونی متولی حفظ محیط زیست كشور همواره كوشیده است تا با دریافت نظرات كارشناسی متخصصان و اطلاع رسانی مناسب و دقیق، افكار عمومی و رسانه ها را در جریان تصمیمات و اقدامات انجام شده سازمان قرار دهد. انتقال یكی از یوزپلنگ های پارك طبیعت پردیسان به پارك ملی توران یك كار كاملا كارشناسی شده است و ماندن یوزپلنگ ها در تهران و خارج از زیستگاه خودشان، امری خطا و صدمه زا خواهد بود. طبعاً برای جابجایی این حیوانات، تیم كارشناسی سازمان از مدت ها قبل مطالعات مختلفی را انجام داده و انتقال به زیستگاه اصلی شان را بهترین گزینه برای آنها تشخیص داده است. بر این اساس، پروژه تكثیر یوزپلنگ آسیایی آخر نیافته است و همه مطالعات و برنامه های تكثیر این گونه در زیستگاه طبیعی خودشان ادامه خواهد یافت. علاوه بر آنكه در تمامی مراحل انجام شدن این فرآیند، اطلاع رسانی لحظه به لحظه از راه روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد.

اولویت سازمان حفاظت محیط زیست، همواره حفظ تنوع ژنتیك و حفاظت از تك تك افراد باقیمانده گونه های جانوری در معرض انقراض، نظیر یوزپلنگ آسیایی در زیستگاه اصلی است. ولی ضروریست كه تمامی گزینه های مدیریتی و كارشناسی برای حفظ این گونه مورد توجه قرار گیرد.

یوزپلنگ آسیایی یك گونه در معرض انقراض است كه تنها زیستگاه آن كشور ایران و برپایه بررسی های به عمل آمده، آخرین پناهگاه جمعیتی این گونه، منطقه توران با وسعت حدود یك و نیم میلیون هكتار در استان سمنان و بخش هایی از جنوب استان خراسان شمالی، خراسان جنوبی تا استان های یزد و كرمان است.

تكثیر و پرورش گونه یوزپلنگ در اسارت، برخلاف سایرگربه سانان به آسانی میسر نیست چونكه به دلیل رفتارهای خاصی كه یوزپلنگ نسبت به سایر گربه سانان هنگام تولید مثل دارد، اجرای برنامه تكثیر در اسارت، علاوه بر تجربه و تخصص در امر تكثیر این گونه، به رفتار شناسی دقیق و اطلاع از ساختار فیزیولوژیك این حیوان هم وابسته است. از سوی دیگر موفقیت تكثیر هرگونه ای در اسارت، به عوامل دیگری نظیر تعداد، جنسیت، شرایط جسمی و سلامت گونه های در اختیار هم ارتباط دارد. برای حفظ این گونه ارزشمند، حفظ زیستگاه، همزمان با حفاظت از تنوع جانوری طعمه های یوزپلنگ لزوم دارد. ضمن اینكه برنامه ریزی برای تكثیر و پرورش گونه های در معرض انقراض هم می تواند یك راه مطمئن برای حفظ این گونه های جانوری باشد.

انتقال یوزها به پارك ملی توران حاصل بررسی های كارشناسان معاونت طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و مشورت با استادان و مشاوران داخلی و خارجی است. تصمیم به انتقال این یوزها از یك سال قبل به علت آلودگی هوا و عدم تناسب تهران با زیستگاه اصلی یوزپلنگ گرفته شده بود و مستندات این تصمیم هم موجود است (از جمله می توان به خبر انتشار یافته در خبرگزاری ایرنا به تاریخ ۳۰ آذر ماه ۹۸ اشاره كرد).

بر این اساس، قرار بر آن است كه بعد از ایران - یوزپلنگ ماده - دو یوزپلنگ دیگر (كوشكی و دلبر) به یك فضای ۷۰۰ هكتاری در پارك ملی توران منتقل شوند و دسترسی به غذا برای آنها هم به تدریج به صورت طبیعی انجام پذیرد تا امكان زادآوری آنان در شرایط طبیعی و نیمه اسارت، فراهم گردد. ضمن آنكه مجوزهای لازم برای این انتقال از سازمان دامپزشكی دریافت شده و انجام دادن آن كاملاً قانونی می باشد.

جعبه های اختصاص یافته برای انتقال این گونه ها، از بهترین باكس ها با رعایت استانداردهای بین المللی است كه مخصوص حمل گربه سانان است. دیواره های آن هم از جنس MDF هفت لایه قابل انعطاف و برای حمل یوزپلنگ كاملاً مناسب می باشد. همینطور باكس مورد نظر، به اندازه قسمت بار وانت نیسان است و برای جلوگیری از لرزش كمتر خودرو، باد لاستیك ها به كمتر از ۳۰Bar كاهش داده شد تا ایران - یوزپلنگ سه ساله - با موفقیت به زادگاهش در پارك ملی توران منتقل شود.

برای انتقال این گونه ها، شرایط آب هوایی مبدا، مقصد، مسیر و زمان مناسب هم باید مورد سنجش قرار گیرد، كه این كار هم به نحو مقتضی انجام شد.

مستند سازی كامل و جامع از نحوه زنده گیری، بیومتری، ریكاوری، انتقال و رهاسازی ایران، یوزپلنگ ماده و انتشار تمامی موارد از راه پورتال، كانال و شبكه های اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر رسانه ها برای اطلاع افكار عمومی و رسانه ها انجام شده است.

برخی از فعالان رسانه ها، تقاضای حضور در فرایند زنده گیری این حیوانات را داشتند اما با عنایت به حساسیت های فنی دامپزشكی، ضرورت حفظ آرامش و عدم وارد شدن اضطراب به حیوان و تیم دامپزشكی در فرایند زنده گیری، بیهوشی و ریكاوری، امكان حضور افراد مختلف در این فرآیند به تشخیص كارشناسان، میسر نیست. طبعاً اطلاع رسانی شفاف و جامع این فرایند از راه روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده است و خواهد شد.

در پایان، از همه دوستداران طبیعت و محیط زیست ایران تقاضا می شود كه به منظور دریافت اطلاعات دقیق و صحیح، صرفاً به منابع معتبر و در این حوزه خاص، به پرتال سازمان با نشانی: www.doe.ir، صفحه آپارات و سایر شبكه های اجتماعی در رابطه با سازمان در فضای سایبری رجوع كنند و به شایعات، اخباركذب و بدون مستندات كافی توجه نكنند.

به امید روزی كه بتوانیم در كنار حفظ تمامی مواهب محیط زیستی كشور، شامل آب، هوا و خاك، گونه ارزشمندی نظیر یوزپلنگ آسیایی را هم در كشورمان احیا و برای نسل های آینده حفظ نماییم.»




1399/01/21
12:24:03
5.0 / ۵
3098
تگهای خبر: آب , آلودگی , تجربه , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است