فك خزری گونه ای در معرض انقراض

فك خزری گونه ای در معرض انقراض

به گزارش گل اركیده فك خزری با نام علمی (Pusa caspica) یك گونه پستاندار دریایی كمیاب است كه تنها در دریای خزر و رودخانه های منتهی به آن مانند ولگا و اورال زندگی می كند. این گونه تنها پستاندار دریای خزر به شمار می آید و به علت صید بی رویه و به هم خوردن شرایط زیستی و كاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بین المللی است.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، فک خزری به صورت میانگین ۱.۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچک ترین انواع فک به حساب می آید. ساحل نشینان شمال کشور به این جانور سگ آبی می گویند. این گونه در دنیا منحصر به فرد است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود. این حیوانات زندگی اجتماعی دارند و اغلب در دسته های بزرگ دیده می شوند. فک ها جانورانی دارای اهمیت برای اکوسیستم دریای خزر به شمار می آیند و نابودی این جانوران می تواند اکوسیستم خزر را به خطر اندازد.

فک های دریای خزر مهاجرت سالانهٔ منظمی دارند. آنها به دمای آب بسیار وابسته هستند. وقتی دمای آب افزایش می یابد، آنها به بخش هایی که آب عمیق تر و سردتر است، مهاجرت می کنند. حدود ماه بهمن ماه فک های بالغ به سواحل شمالی خزر (روسیه و قزاقستان) سفر می کنند تا ماده های آبستن توله هایشان را روی سطوح یخ زده آب به دنیا بیاورند. زندگی فک خزری را می توان به سه دوره تقسیم کرد؛ دوره اول در ارتباط با جفت گیری و فعالیتهای تولید مثلی است. دوره دوم زمان موریزی این حیوانات و دوره آخر فصل مهاجرت و جست و جوی غذا است. فک های خزری معمولاً به دنبال غذا به بخش های میانی و جنوبی دریای خزر همچون آب های ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان مهاجرت می کنند.

فک دریای خزر گونه ای است که در معرض خطر انقراض قرار دارد و جمعیت آن از چند میلیون به کمتر از ۱۰۰ هزار رسیده است و با وجود اینکه هنوز جمعیت قابل توجهی از فک های دریایی باقی مانده اند اما کاهش جمعیت آنها یک تهدید بشمار می رود چونکه تنها زیستگاه این گونه در دریای خزر است. یکی از علل کاهش جمعیت فک خزری علاوه بر برهم خوردن شرایط زیستی، به دام افتادن تصادفی این پستاندار در تورهای ماهیگیری عنوان می شود.

فک خزری بر مبنای قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونه های در معرض خطر انقراض قلمداد می شود و برپایه لیست قرمز گونه های در معرض خطر «اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت» (IUCN ) جزو گونه های در معرض خطر انقراض (EN) طبقه بندی شده است.

سل ۹۶ به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران، مفادی در مورد حفاظت از فک خزری به کنوانسیون CMS (حفاظت از گونه های وحشی مهاجر) اضافه شده است که بر اساس آن باید کشورها در حوزه حفاظت از فک خزری و زیستگاه های این گونه اقدامات لازم را انجام دهند. اما در سال ۹۸ سازمان حفاظت محیط زیست با اجرای طرح گردشگری در مساحتی حدود ۲۲ هکتار از آشوراده موافقت نمود که با مخالفت های زیادی در خصوص اینکه اجرای این طرح خطرات زیادی برای قلمرو زیستی فک خزری به همراه دارد، روبه رو شد.

به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، فک خزری هم مانند گور ایرانی، خرس سیاه آسیایی و گوزن زرد ایرانی جزو گونه های در معرض خطر انقراض کشور هستند ازاین رو توجه سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان متولی حفاظت از گونه های حیات وحش به آنها امری ضروریست.




1399/08/29
11:59:48
5.0 / ۵
1489
تگهای خبر: آب , سفر , محیط زیست , مهاجرت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است