جای خالی افسران کنترل حیوانات در کشور

جای خالی افسران کنترل حیوانات در کشور

گل ارکیده: در گذشته شاهد حوادث بسیاری بودیم که در آنها آتش نشانی مبادرت به مهار و زنده گیری حیوانات وحشی یا غیربومی شهری همچون عقاب، روباه و... در سطح شهر کرده بود؛ این در حالیست که سخنگوی آتش نشانی تهران معتقد می باشد چنین اقداماتی اساسا وظیفه آتش نشانی نیست. در همین رابطه یک کارشناس ایمنی و آتش نشانی توضیح داده است.


به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، اوایل هفته جاری بود که پلنگی سرگردان وارد قائمشهر شده و موجب ترس اهالی و ساکنان این منطقه شد، پلنگی که در نهایت بجای زنده گیری کشته شد تا این پرسش در اذهان ایجاد شود که مسئول زنده گیری حیوانات وحشی و غیرمتعارف با زیست شهری کدام نهاد است. با توجه به این که آتش نشانی در سالهای اخیر و در جریان حوادث مختلفی مبادرت به زنده گیری حیواناتی نظیر عقاب، روباه، جغد، مار و... کرده بود؛ بسیاری آتش نشانی را متولی چنین رویدادهایی معرفی کردند، با این وجود سیدجلال ملکی، سخنگوی آتش نشانی تهران در گفت وگویی با ایسنا اصرار کرد که چنین اقداماتی وظیفه آتش نشانی نیست و آتش نشانان نه تجهیزات چنین کاری را دارند و نه آموزش های مربوط به زنده گیری حیوانات را فرا گرفته اند.
روز گذشته نیز، علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در حاشیه جلسه هیات دولت به این مساله واکنش نشان داد و با اشاره به تلف شدن پلنگ قائم شهر و استفاده نکردن از تفنگ بیهوشی برای زنده گیری، اظهار نمود: مشکلی در تامین تفنگ بیهوشی در شمال نداشتیم. اما اصلاً تفنگ بیهوشی در ترافیک گیر کرد و نرسید! پلنگ هم به مردم حمله کرده بود و شرایطی بود که آن پلنگ حتی دو نفر از نیروهای انتظامی را هم زخمی کرده بود و حتی به خود دوستان محیط زیست هم حمله کرده بود ولی تا تفنگ برسد آن پلنگ هم کشته شد! در دولت هم این مساله را مطرح کردیم که تامین لازم تفنگ بیهوشی در سراسر کشور انجام گیرد.
جای خالی افسران کنترل حیوانات در کشور محمدرضا مرشد دوست -کارشناس ایمنی و آتش نشانی- در گفت و گو با ایسنا به تجارب سایر کشور ها در رابطه با نجات و زنده گیری حیوانات وحشی اشاره نمود و اظهار داشت: در دنیا حیوانات در بحث ایمنی و زنده گیری، به دو دسته حیوانات خانگی و حیوانات خطرناک دسته بندی می شود؛ البته احیانا متخصصان حوزه محیط زیست دسته بندی گسترده تری دارند اما در زمینه ایمنی حیوانات به این دو دسته تقسیم می شوند.
وی افزود: در بعضی از کشور ها گروه هایی تحت عنوان «کنترل حیوانات» فعالیت می نمایند و زمان هایی که هر حیوانی گرفتار چالش شود از این گروه ها کمک گرفته می شود. اغلب شهرداری ها با این گروه ها قرارداد دارند یا خود شهرداری ها بنا بر نیاز و اقلیم خود این افراد را استخدام می کنند که بوسیله یک شماره تلفن می توان با آنها ارتباط برقرار و فوریت را اعلام نمود.
این کارشناس ایمنی با اعلان اینکه گاهی آتش نشان ها هم برای حوادثی از این دست اعزام می شوند اظهار داشت: در سایر نقاط دنیا نیز آتش نشانان برای کنترل لحظات اولیه به محل اعزام می شوند تا محدودسازی انجام دهند؛ اما خود آتش نشانان نیز با افسران کنترل حیوانات تماس حاصل می کنند و آنها عملیات ویژه زنده گیری حیوانات و مهار آنها را انجام می دهند چونکه این افراد تخصص لازم را دارند که حیوان لطمه نبیند و گرفتار استرس نیز نشود. ظاهرا در کشور ما متولی این اقدامات وابسته به سازمان محیط زیست است.
مرشد دوست با اشاره به فعالیت انجمن های پشتیبانی از حیوانات در ایران اظهار داشت: انجمن های پشتیبانی از حیوانات هم دراین زمینه کارهایی می کنند که البته بصورت رسمی شناخته نمی گردد. مواردی وجود داشته که اگر برای حیوان خانگی فردی مشکلی پیش آمده با انجمن ها تماس گرفتند و انجمن ها نیز ضمن استقبال اقدامات لازم را انجام می دهند؛ اما افسران کنترل حیوانات در دنیا بصورت رسمی فعالیت می نمایند و شماره ویژه ای برای تماس با آنها وجود دارد، موضوعی که بنظر می رسد جای آن در کشور ما خالیست.
وی درباب متولی اصلی نجات و زنده گیری حیوانات در شهرها اظهار داشت: در خیلی از کشورهای دنیا متولیان نجات و زنده گیری حیوانات شهرداری ها هستند که شهرداری ها می توانند این را به پیمارنکاران بسپارند یا می توانند تحت نظر گروهی این اقدامات را انجام دهد.
باید برای شهرهای مجاور زیستگاه حیات وحش تمهیدات ویژه اتخاذ کرد این کارشناس ایمنی و آتش نشانی درباره فعالیت افسران کنترل حیوانات اظهار داشت: این افراد در چند سطح آموزش های لازم را ارائه می کنند. نخستین سطح آگاهی است. هر فرد عادی که بخواهد درباره هر حیوانی اطلاعات داشته باشد می تواند از افسران کنترل حیوانات کمک بگیرد. سطح دیگر عملیات است؛ این آموزش برای فردی است که حیوان خانگی دارد تا اگر اتفاقی رخ داد بداند چه واکنشی داشته باشد. سطح دیگر این آموزش ها مربوط به امدادگران است تا اگر حادثه ای رخ داد بدانند باید چه واکنش مناسبی داشته باشند. سطح دیگر آموزش مرتبط تکنسین ها، یعنی خود این افسران است. این افراد بصورت مستقیم با حیوان سر و کار دارند که بعنوان مثال اگر این افسران کنترل حیوانات در کشور فعالیت می کردند آنها باید درباب پلنگ قائم شهر اقدامات لازم را انجام می دادند. البته این اتفاق پیش بینی نشده بود و زمانی که حادثه ای را پیش بینی نکنیم پیشگیری درستی هم برای آن در نظر نمی گیریم. بنا بر این از پیش باید به این مساله توجه می شد که شهری که در نزدیکی منابع محیط زیستی و طبیعی تولید شده را چه خطراتی تهدید می کند. اگر از پیش فکر می شد که این حادثه ممکنست در این شهر رخ دهد امکان نجات جان حیوان و صیانت از شهروندان بصورت همزمان وجود داشت.
بیشتر بخوانید: زنده گیری حیوانات وظیفه آتش نشانی است؟
این کارشناس ایمنی و آتش نشانی اظهار نمود: اگر فعالیت افسران کنترل حیوانات در دستور کار شهرداری ها قرار بگیرند احیانا می تواند قدم مناسبی در این راستا باشد. شهرداری ها باتوجه به خاصیت های شهر خود اگر احتمال خطر و ریسک را ارزیابی می کنند این افراد را آموزش دهند و از آنها در این خصوص کمک بگیرند.
مرشد دوست درباب این که آیا افسران کنترل حیوانات می توانند زیرمجموعه آتش نشانی ها فعالیت کنند اظهار داشت: چه افسران کنترل حیوانات زیرمجموعه آتش نشانی باشند یا نباشند اگر اولویت حفظ جان شهروندان باشد آتش نشانی در امر زنده گیری حیوان دخیل خواهد شد. برای زنده گیری حیوانی که باارزش است اساسا نیاز به حضور یک تکنسین و فرد متخصص است. یک اتش نشان نمی تواند این اطلاعات را بصورت کافی داشته باشد و به دست بیاورد. سطح آگاهی و عملیات در آتش نشانی برای حیوانات خانگی وجود دارد و گاهی هم دیده شده که بعنوان خدمات ایمنی اقداماتی انجام می شود اما جای تکنسین و افسران کنترل حیوانات در کشور خالی است. این که این افسران کنترل زیرمجموعه چه ارگانی باشند را باید متخصصان نظر بدهند اما در دنیا زیرساخت های متفاوتی دارد که در بعضی موارد زیرمجموعه آتش نشانی هستند و در بعضی موارد هم نیستند.
وی با اعلان اینکه باتوجه به شرایط و اقلیم یک شهر حضور تکنسین و افسران کنترل حیوانات می تواند از دغدغه شهرداری ها باشد اظهار داشت: در این راستا شهرداری باید تصمیم بگیرد که این گروه ها زیرمجموعه چه سازمانی باشند. بصورت پیمانکاری فعالیت کنند یا بوسیله دیگر اما در هر حال باید تکنسین ها پرورش پیدا کنند.




منبع:

1401/02/08
13:41:51
5.0 / ۵
664
تگهای خبر: اقلیم , ایمن , تجهیزات , حیوان خانگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است