تجمیع گونه های متنوع و مثال زدنی حیات وحش کشور در استان فارس

تجمیع گونه های متنوع و مثال زدنی حیات وحش کشور در استان فارس

گل ارکیده: فارس با حیات وحش مثال زدنی و اقلیم متنوع یکی از مهم ترین استانهای کشور در بحث محیط زیست است که مشارکت مردم در حفظ این حیات وحش جذاب اهمیت بسیار زیادی دارد.



خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها: فارس یکی از استانهای پهناور کشور از نظر اقلیم و زیستگاه تنوع بالایی است و این استان دارای تالاب های زیادی دارد، گرچه تعدادی از آنها حال خوبی ندارند، اما باز هم زیستگاه گونه های مختلف پرندگان هستند و از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.
در حوزه حیات وحش از ۱۹۷ گونه پستاندار متعلق به ۱۰ راسته جانوری شناسایی شده در ایران، ۷۲ گونه متعلق به ۸ راسته در سطح مناطق مختلف استان فارس زندگی می کند.
پارک ملی بمو، پارک ملی قطرویه، منطقه حفاظت شده بهرام گور، میان جنگل فسا، هرمد لار، پناهگاه حیات وحش بختگان، منطقه شکار ممنوع خرمنکوه، مارگون. بهشت گمشده، بصیران اقلید، توت سیاه، دره باغ بوانات، میانکتل، بیدبیده آباده، پادنا و مل بلند فیروزآباد و کوه دراء ممسنی، چاه نفت، کوهستان و مزایجان داراب، کوه گرم جهرم، کوه هوا و تنگ خور از با اهمیت ترین مناطق حیات وحش استان فارس است.
گونه های شاخصی نظیر کل و بز، آهو، جبیر، گورخر آسیایی، گوزن زرد، قوچ و میش، گرگ، کفتار، گراز، تشی، روباه و شغال، پلنگ و خرس از با اهمیت ترین گونه های حیات وحش فارس است.

استان فارس در حقیقت یک ایران کوچک است

لیلا جولایی رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست فارس در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به تنوع زیستی بالای استان فارس در سطح کشور اظهار داشت: وقتی از حیات وحش صحبت می نماییم منظورمان هم گونه های گیاهی و هم گونه های جانوری است، بدین سبب استان فارس در حقیقت یک ایران کوچک است؛ چونکه بیشتر گونه های حیات وحش کشور را در استان فارس داریم.
وی ضمن اشاره به این که تنوع اقلیمی و آب وهوایی فارس سبب گشته است ما بیشترین تنوع زیستی را داشته باشیم، افزود: این تنوع اقلیمی سبب گشته است ما طیف وسیعی از گونه های گیاهی و جانوری را در استانمان داشته باشیم بطورمثال تمام گونه های گربه سان بجز گربه شنی را در استان داریم، یا این که در گذشته شیر ایرانی را در استان فارس داشتیم و یا حال گورخر آسیایی را در شرق استان داریم که گونه درحال انقراض جهانی است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست فارس اضافه کرد: تنوع گونه های گیاهی و جانوری استان نشان داده است که چقدر مدیریت و حفاظت در این استان حائز اهمیت می باشد.

حفاظت از حیات وحش فارس یک مقوله چند جانبه است

جولایی در ادامه در جواب این که چگونه از گونه های مختلف گیاهی و جانوری در فارس حفاظت می شود، اظهار داشت: صیانت از حیات وحش فارس یک مقوله چند جانبه است یعنی ما باید راهکارهای متنوعی را برای حفاظت گونه ها در پیش بگیریم که دراین میان، آموزش و ارتباط با جامعه محلی از یک طرف اهمیت دارد و یک جاهایی نیز بحث یگان حفاظت و حفاظت فیزیکی است که برای حیات صورت می گیرد مثل دستگیری متخلفان.
وی در ادامه با اشاره حفاظت بیش از برخی گونه های درحال انقراض همچون گوزن زرد ایرانی اظهار داشت: بطورمثال در مورد گوزن زرد ایرانی که یک گونه درحال انقراض است، ناچار هستیم که آنرا در فضای محصور در زیستگاه های مدیریت شده حفاظت نماییم و ما در مورد گوزن زرد در استان این کار را انجام داده ایم و سایت محافظت و تکثیر گوزن زرد، موفق ترین تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی درحال انقراض است، چنانچه طی ۲ سال قبل توانستیم قسمتی از این جمعیت را به زیستگاه منتقل نماییم یعنی کمک نماییم که در یک محیط طبیعی به حیات خود ادامه دهند.
جولایی اضافه کرد: در مورد گورخر آسیایی که فضای زیستگاهی محدودی دارد و در پارک ملی قطوریه زندگی می کند، سعی کردیم قسمتی از خسارت هایی که گورخر ایرانی به مزارع و باغات وارد می نماید را بوسیله بیمه کشاورزی پرداخت نماییم، چونکه همه گونه های حیات وحش زیستگاه هایشان با زیستگاه های انسانی همپوشانی پیدا کرده و به فضا نیاز دارند، به غذا نیاز دارند، به آب نیاز دارند و ممکنست به مزارع و باغ های مردم لطمه بزنند به همین دلیل موارد را بوسیله صندوق بیمه کشاورزی پیگیری می نماییم و خسارات از صندوق بیمه به مردم پرداخت می شود.
وی افزود: در بحث علوم انسانی نیز شرایط سختی مانند خشکسالی را در منطقه شاهد می باشیم، بطور مثال در لارستان اصلاً بارش نداشتیم و اینها چالش هایی است که با آن درگیر هستیم.

گونه های حیات وحش فارس نیازمند مطالعه و مطالعه هستند

معاون محیط زیست فارس در ادامه به مباحث پژوهشی اشاره نمود و اظهار داشت: نیاز داریم در مورد بعضی گونه ها یک سری مطالعات صورت گیرد تا بتوانیم در مورد آنها تصمیم گیری نماییم.
جولایی در ادامه در جواب مجوز شکار در بعضی مناطق اظهار داشت: اگر قرار باشد شکاری صورت گیرد، باید در قالب قانون شکار و صید آن هم به نوبت صورت گیرد، یعنی اینطور نیست که در هر شرایطی شکار مجاز باشد بلکه فصل شکار مشخص است و با عنایت به ظرفیت مناطقی که جمعیت حیات وحش در آن خوب باشد، شکارچی های مجاز و قانون مدار را که به شکار علاقه مند هستند در فصل شکار که پاییز است، مجاز به شکار می دانیم.
وی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت نقش مردم در بحث صیانت از حیات وحش اظهار داشت: شعار امسال حیات وحش «تأمین اعتبار برای صیانت از حیات وحش» است به همین دلیل سرمایه گذاری در حفاظت مردم از حیات وحش و سیاره زمین است، بطورمثال وقتی توریست به شهری رفت و آمد داشته باشد وضعیت معیشت مردم تغییر می کند، پس وقتی یک سیستم زنده است، باید همه نکات آن به جا باشد، حیات وحش وضعیت خوبی داشته باشد، جنگلها، بیابان ها، گیاهان وضعیت نرمالی داشته باشند یعنی بستر سالم تری به منظور زندگی مردم و برای رشد و توسعه یک کشور است پس بدین سبب ما برای توسعه کشور به حیات وحش پویا نیاز داریم.

رویکرد سازمان محیط زیست مبتنی بر نقش مردم است

وی ضمن اشاره به رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در سالیان اخیر اظهار داشت: رویکرد سازمان محیط زیست در سالیان اخیر مبتنی بر نقش مردم است، در حقیقت مردم هم باید هم در منافع حفاظت مشارکت داشته باشند و هم در فعالیتهای حفاظتی که صورت می گیرد، بطور مثال ما در فارس افرادی را داریم که خودجوش گروهی را ایجاد کرده اند و از یک منطقه حفاظت می کنند و توانسته اند جمعیت حیات وحش را بهبود ببخشند. که این امر سبب شده افراد دیگر هم به حفظ طبیعت و حیات وحش در منطقه و روستای خود تشویق شوند.

1403/12/14
09:22:44
5.0 / ۵
68
تگهای خبر: آب , اقلیم , باغ , جنگل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه
گل ارکیده، زیبایی طبیعت در خانه شما

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است