دلِ دریا خون است

مصائب دریای جنوب از نابودی آبزیان تا انواع آلودگی نفتی و غیرنفتی

مصائب دریای جنوب از نابودی آبزیان تا انواع آلودگی نفتی و غیرنفتی

به گزارش گل اركیده مشكلات دریای جنوب هر روز در وسعت این اكوسیستم بخشنده عمیق تر می شود، مصائبی از نابودی آبزیان و صید ترال تا ورود فاضلاب و آلودگی های نفتی كه نفس دریا را گرفته است.



خبرگزاری مهر- گروه استان ها، سعید رضایی: دریا آرام است، موج هایش آرام آرام در حركت هستند و خویش را به ساحل می رسانند، موجی تمام می شود و از پس آن موجی دیگر برمی خیزد و راه ساحل را در پیش می گیرد. این سیكل روزها، ماه ها، سال ها و قرن ها ادامه دارد ولی هیچ گاه تكراری نمی شود؛ انگار هر موجی با موج دیگر متفاوت است.
در اعماق دریا قایق هایی دیده می شوند كه در حال صید هستند، لنج هایی هم از بندر بارگیری كرده و در حال حركت هستند، یك كشتی بزرگ در حال عبور از كانال است تا خویش را به بندر برساند، در گوشه ای از ساحل چند كودك و چند جوان در حال شنا هستند و چند خانواده هم در طول ساحل نشسته و به دریا خیره شده اند.
این تنها یك گوشه از این دریای عظیم بود. از این دریای بی كران هر كس بهره ای دارد؛ یكی از آن رزق و روزی برمی دارد، یكی از دریا برای تفریح بهره برده و گروهی هم به دریا عادت كرده اند و انگار بدون دریا زندگی شان بی مفهوم است.
صیادی كه ماهی می گیرد با آن روزگار می گذراند، تاجری كه باری را حمل می كند به درآمدی می رسد، جوانی كه در دریا شنا می كند از آن لذت می برد و... ولی این دریا از خیلی ها ناراحت و دلخور است.

دل دریا خون است
دریا از صیادی دلخور است كه بی رویه صید می كند و نسل انواع آبزیان مأكول و نامأكول را در خطر انقراض قرار داده است، دریا از كسانی ناراحت است كه سال ها است فاضلاب خویش را به دریا می ریزند، دریا از صیادان و تجاری دلگیر است كه وسط دریا آشغال های خویش را به دریا می ریزند، دریا از شركت های نفتی و نفت كش ها به علت آلوده كردن و خفه كردن آن شاكی است.
دریا آن قدر از عوامل مختلف و مختلف ضربه خورده است كه دیگر رمقی برای او نمانده است ولی دریا همچنان رزق و روزی می دهد، مسیر تجارت را هموار می كند و نشاط بخش است ولی كسی از دل دریا خبر ندارد.
دل دریا خون است و روزبه روز به سمت زوال و نابودی پیش می رود و این انسان است كه همچنان از دریا خدمات می گیرد ولی قدمی برای رفع دغدغه ها و نگرانی های دریا برنمی دارد.

صید بی رویه و نابودی نسل آبزیان
در سال های اخیر و به دنبال صید بی رویه آبزیان در دریا ضربه های بسیار سختی به دریا وارد شده است و بعضی از گونه های دریایی در شرف نابودی قرارگرفته اند. برخی شیوه های صید مانند صید ترال آن قدر مخرب است كه دریا را به مرز نابودی كشانده است.
به گفته یكی از دوست داران محیط زیست، برخی صیادان در طول سال آن قدر از صید ترال استفاده می نمایند كه انگار دریا را شخم زده اند و هر نوع آبزی كه در دریا وجود دارد را نابود می كنند.
برخی صیادان آنقدر از صید ترال استفاده می نمایند كه انگار دریا را شخم زده اند و هر نوع آبزی كه در دریا وجود دارد را نابود می كنند
ناصر محمدی كه دل خوشی از وضعیت صید و صیادی ندارد، صید بی رویه و استفاده از شیوه ترال را عاملی برای نابودی انواع آبزیان در دریا می داند و استمرار این وضعیت را به معنای آخر زندگی آبزیان می داند.
متأسفانه علیرغم تذكرهایی كه همواره از جانب مسؤلان صادر می شود، برخورد قابل توجه و جامعی با این شیوه های مخرب صید صورت نمی گیرد و خیلی از صیادان از این شیوه بهره برده و دریا را نابود می كنند.
صید ترال همواره مورد اعتراض فعالان زیست محیطی بوده است و علیرغم اینكه در خیلی از كشور به شدت با این نوع صید برخورد می شود ولی در آب های ما به خوبی با این مورد برخورد نشده است.
ورود فاضلاب به دریا
یكی دیگر از مشكلات اساسی كه همواره گریبان گیر دریا بوده است، ورود فاضلاب از نقاط مختلف به دریا است كه در بعضی از شهرهای ساحلی شاهد وضعیت اسفباری در این زمینه هستیم.
ورود فاضلاب به دریا سبب آلودگی شدید آن شده و علاوه بر مشكلاتی كه برای آبزیان و موجودات دریایی ایجاد می كند، بهداشت آب دریا را هم با مخاطره روبرو كرده و خطراتی را برای افرادی كه در دریا شنا می كنند بوجود می آورد.

به گفته مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری بوشهر، در بعضی از نقاط ساحلی استان بوشهر شاهد ورود فاضلاب به دریا هستیم كه این مورد نگرانی هایی را بوجود می آورد.
عباس برزگرزاده با اشاره به اینكه وضعیت شناگاه های استان بوشهر مشخص شده است، افزود: نقاط آلوده با پرچم گذاری زرد مشخص شده است و در نقاط غیرآلوده كه بعنوان شناگاه رسمی شناخته شده اند پرچم آبی نصب می شود.
وی بر ضرورت مقابله جدی با عوامل آلوده كننده دریا تاكید كرد و اضافه كرد: دریا متعلق به همه مردم است و هیچ كسی حق ندارد كه دریا را آلوده كند و محیط ناسالمی برای مردم در كنار دریا ایجاد كند.
ورود پسماند شناورها به دریا
یكی دیگر از عوامل آلوده كننده دریا، ورود پسماند شناورها به دریا است؛ بعضی از شناورها با بی توجهی به مسائل زیست محیطی بخشی از پسماند تولید خود همچون انواع پلاستیك و بطری ها را به دریا می ریزند.
برخی از صیادان هم ادوات صیادی خود همچون تور و قلاب ماهی گیری را در دریا رها می كنند كه ضربه های مهلكی را بر پیكره آبزیان بی دفاع دریا وارد می كنند
برخی از این پسماندها به ساحل می رسند و بخش زیادی از این پسماندها هم در بستر دریا باقی می مانند و سبب بروز مشكلاتی برای آبزیان دریایی می شوند و گاها نابودی آنها را رقم می زنند.
برخی از صیادان هم ادوات صیادی خود ازجمله تور و قلاب و طناب های ماهی گیری را در دریا رها می كنند كه ضربه های مهلكی را بر پیكره آبزیان بی دفاع دریا وارد می كنند.
مهرداد تمجیدی از دوست داران محیط زیست دریایی است كه نسبت به رفتار برخی افراد كه مبادرت به تخلیه پسماند در دریا می كنند بسیار نگران است و این مورد را از عوامل نابودی ذخایر دریایی می داند.
به گفته مهرداد، در مقابل این رفتارهای مخرب برخی از دوست داران محیط زیست دریایی در روزهای مختلف سال نسبت به پاك سازی ساحل و دریا اقدام می كنند و در حد امكان نسبت به جمع آوری این پسماندها اقدام می كنند ولی این اقدامات اصلاً پاسخگوی تخریب ها نخواهد بود.

استحصال اراضی از دریا
در سال های اخیر به بهانه توسعه، تعرض های گوناگونی به دریا صورت گرفته است و دریاخواری هم رواج یافته است؛ هرچند برخوردهایی در این زمینه صورت گرفته است ولی همچنان شاهد مشكلاتی در این زمینه هستیم.
به گفته فرهاد قلی نژاد مدیركل حفاظت محیط زیست استان بوشهر، بعضی از سواحل استان بوشهر زیستگاه آبسنگ های مرجانی و انواع گونه های جانوری دیگر بوده و از نظر زیستی پرارزش است.
هر گونه استحصال دریا و صدمه به اكوسیستم سواحل غیر قانونی و استحصال های ضروری نیازمند دریافت مجوز و مطالعات زیست محیطی دارد
وی اضافه كرد: استحصال اراضی از دریا یكی از اقدامات مخربی است باعث خسارت فراوان به اكوسیستم های دریایی بخصوص زیستگاه مرجانی می شود و متأسفانه در بعضی از سواحل در جهت راه اندازی و استقرار صنایع استحصال زمین از دریا انجام می شود كه در استان بوشهر هم از سال های پیش بخشی از سواحل بخصوص در عسلویه و كنگان استحصال شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: هرگونه استحصال دریا و صدمه به اكوسیستم سواحل غیرقانونی و استحصال های ضروری احتیاج به دریافت مجوز و مطالعات زیست محیطی دارد.
وی خاطرنشان كرد: استحصال زمین از دریا علاوه بر اجبار به دریافت مجوز از سازمان محیط زیست نیازمند صدور مجوز از سایر ارگان های متولی و مسئول نظیر وزارت نیرو و سازمان بنادر و دریانوردی است.

آلودگی های نفتی در دریا
ورود آلودگی های نفتی به دریا یكی دیگر از تخریب هایی است كه سبب نابودی و مشكلات زیستی در دریا شده و خطر بزرگی برای آبزیان محسوب می شود؛ آلودگی هایی كه در سال های اخیر افزایش یافته است و باید مقابله اساسی با این پدیده صورت گیرد.
بوشهر یك استان صنعتی است و صنایع بزرگی همچون نفت و گاز و پتروشیمی، نیروگاه اتمی و پایانه های نفتی در كنار دریا و یا در اعماق دریا ایجادشده اند كه آلودگی هایی را برای دریا به ارمغان می آورند.
این آلودگی های نفتی گاها سطح گسترده ای از دریا را فرا می گیرد و در بعضی اوقات هم فجایعی همچون مرگ ماهیان و دیگر آبزیان را به بار می آورد.
هرچند دریا به شدت بخشنده است ولی انسان حریص است و تلاش دارد تا می تواند از دریا خدمات بگیرد و این حرص سبب می شود كه با سرعت در راه نابودی دریا قدم بردارد.
در مجموع با دریا مهربان نیستیم و قدر محبت های بی كران دریا را نمی دانیم، رفتار مناسبی با دریا نداریم و فقط به فكر استفاده از منابع آن هستیم و به این فكر نمی نماییم كه نتوانیم دریایی سالم را به نسل های آینده تحویل دهیم.

1398/06/10
23:54:40
5.0 / ۵
4302
تگهای خبر: آب , آلودگی , بهداشت , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است