سوء مدیریت در حفاظت از زمین؛

محیط زیست گلستان قربانی اقتصاد

محیط زیست گلستان قربانی اقتصاد

گل اركیده: كارشناسان حوزه محیط زیست معتقدند به سبب آلودگی های آبی و خاكی ناشی از كارهای اقتصادی در گلستان، این استان نه فقط زمین پاك ندارد بلكه به قطب سرطان تبدیل گشته است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: کارشناسان میزان آلاینده های آبی و خاکی در استان را بالا از استانداردها می دانند و معتقدند تبدیل شدن گلستان به قطب سرطان ناشی از همین آلودگی های آبی و خاکی است که منشأ آنرا باید در تولید زباله، فاضلاب صنایع و پسماند کارخانه ها و … جستجو کرد.
در روز زمین پاک، مقرر است با تقویت آموزش های همگانی و جلب نظر مردم و سازمان ها و آشنایی با آلاینده های آب و خاک و آموزش بازیافت و استفاده از مواد بازیافتی و همین طور توجه به جمع آوری زباله های رودخانه ها، کوه ها و سواحل و … نگاه ها را به حفاظت بیشتر از محیط زیست برای حفظ بقاء و سلامت انسان ها معطوف دارد.
زمستان سال قبل حدود ۴۰ هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی در خلیج گرگان و تالاب میانکاله در استان های مازندران و گلستان تلف شدند و سازمان دامپزشکی بیماری بوتولیسم را عامل اصلی تلفات اعلام نمود اما میزان آلاینده های خلیج گرگان را بیشتر از استاندارد تشخیص داد.


روز زمین پاک و اعلام نظر سازمان دامپزشکی درباب بالا بودن شاخص آلایندگی در خلیج گرگان بهانه ای شد تا وضعیت گلستان را در حوزه آلایندگی های آبی و خاکی را از مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان جویا شویم.
محمدرضا کنعانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: خوشبختانه در سکونتگاه های نزدیک به خلیج گرگان هم در شهر بندرگز و هم در بندرترکمن سیستم جمع آوری فاضلاب وجود دارد و توسعه سیستم فاضلاب این دو شهر و راه اندازی سیستم فاضلاب سایر شهرها مانند نوکنده در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه پسماند یکی از آلاینده های اصلی است و در خاک ما تأثیر می گذارد، اضافه کرد: خوشبختانه ما در گلستان لکه های انباشت زباله و مراکز دفن پسماند نداریم؛ دو زون شرقی و غربی استان برای دفن بهداشتی زباله درنظر گرفته شده و در هر دو مرکز کارخانه کمپوست فعال است.
۱۸ کارخانه گلستان در فهرست واحدهای آلاینده قرار دارند
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان با اعلان اینکه زباله های بیمارستانی در گلستان مدیریت می شود، افزود: بعد از شیوع ویروس کرونا پایش ها بیشتر شد و تمرکز ما روی ارتقاء وضعیت زیست محیطی با روش هایی مثل خاک دهی و راه اندازی سیستم جمع آوری شیرابه ها و … است.
وی به موضوع آلایندگی واحدهای تولیدی و صنعتی استان اشاره و بیان کرد: سال قبل برنامه پایش آلودگی کارخانه های استان تدوین و به شهرستان ابلاغ شد؛ در کنار انجام پایش های منظم، واحدهای تولیدی و صنعتی استان باید نسبت به خروجی فاضلاب و آلودگی هوا با آزمایشگاه معتمد محیط زیست قرارداد داشته و خود اظهاری انجام دهند و ما هم وظیفه داریم در این عرصه راستی آزمایی داشته باشیم.
برنامه پایش آلودگی کارخانه های استان سال قبل تدوین و به شهرستان ها ابلاغ گردید کنعانی با این توضیح که در سه ماهه سوم سال قبل ۱۸ یا ۱۹ واحد تولیدی و صنعتی استان در فهرست واحدهای آلاینده قرار داشتند، اشاره کرد: همه شهرک ها و نواحی صنعتی استان دارای تصفیه خانه فاضلاب هستند و پایش های منظم جهت بررسی وضعیت فاضلاب خام کارخانجات و داشتن سیستم پیش تصفیه برای کنترل پسآب های کارخانه ه، واحدهای تولیدی خارج از نواحی و شهرک های صنعتی استان در حال انجام می باشد.
وی اشاره کرد: طبق برنامه ششم توسعه باید استفاده از سموم و آفت کش ها کاهش یابد؛ برنامه اجرای و انجام آن در حوزه مسئولیت جهادکشاورزی است و ما از بُعد نظارتی مکاتبات و پیگیری برای اجرای آنرا در گلستان انجام داده ایم.
برخلاف اظهار نظر مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان که معتقد می باشد وضعیت استان در پسماند و فاضلاب صنایع پایش و مدیریت می شود؛ کارشناسان حوزه محیط زیست معتقدند زمین گلستان پاک نیست و منشأ تبدیل شدن گلستان به قطب سرطان، آلودگی های آب و خاکی است.
یک کارشناس ارشد محیط زیست به خبرنگار مهر اظهار داشت: بروز بیماری های ناشناخته مانند کرونا، خشکسالی، تغییر اقلیمی و گرم شدن زمین ناشی از پسماندها و آلودگی های خاک و آب است.
علی نقی مقصودلو اضافه کرد: باید بپذیریم زندگی مصرفی، افزایش تولید پسماند به همراه دارد و در کنار آن تولید محصولات بی کیفیت و بی نظارت تولید پسماند را چندین برابر می کند.

مصرف بی رویه سموم و کود شیمیایی به سبب سوء مدیریت
وی با اشاره به اینکه بیشتر چالش های موجود در حوزه محیط زیست ناشی از سوء مدیریت است، افزود: آلودگی های خاک و آب در گلستان، استان را از نظر بعضی بیماری های سرطانی خصوصاً گوارش از قطب های سرطان خیز جهان تبدیل نموده است.
این کارشناس حوزه محیط زیست افزود: گلستان استان کشاورزی است و شاهد مصرف بی رویه سموم و کود شیمیایی هستیم و این مساله هم می تواند یکی از عوامل بروز سرطان باشد؛ این مساله از سوء مدیریت ناشی می شود متأسفانه جهادکشاورزی، کارشناسان و مراکز تحقیقاتی و نظارت به درستی به وظایف خود عمل نمی کنند.
مسئولان به محیط زیست بعنوان کالای لوکس نگاه می کنند و بجای تفکر محیط زیستی اصرار دارند چرخ اقتصاد بچرخد وی اشاره کرد: نظارتی بر تولید سم استان صورت نمی گیرد و در دور افتاده ترین انبار استان هم کود شیمیایی تولید می شود؛ این مساله آلودگی خاک به همراه دارد از برنامه آمایش سرزمین و قطب بندی در تولید محصولات غفلت شده و نظارت کافی بر تولید صورت نمی گیرد.
مقصودلو با تاکید بر اینکه عدم نظارت بر تولید محصولات را در همه بخش ها هم در تولیدات گیاهی و هم آبزی پروری و دام و طیور استان شاهد هستیم؛ اشاره کرد: به سبب مسائل اقتصادی میزان مصرف سموم و کود شیمیایی افزایش می یابد تا محصولات زودتر وارد بازارشود؛ بی آنکه توجه داشته باشیم این سموم ضمن آلودگی سطحی خاک، در خاک می مانند و با یک بارندگی و یا آبیاری غرقابی وارد رودخانه ها شده و به دریا و تالاب می رسند.
وی با یادآوری اینکه این آلودگی ها تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بر چرخه طبیعت دارد، اظهار داشت: مسئولان هنوز به محیط زیست بعنوان کالای لوکس نگاه می کنند و بجای تفکر محیط زیستی اصرار دارند که چرخه اقتصاد بچرخد و اشتغال ایجاد شود.



وی با اعلان اینکه مسئولان دانش محیط زیستی ندارند، تاکید کرد: نیاز است تصمیم سازان و تصمیم گیران در کشور به این آگاهی و باور برسند که حفاظت از محیط زیست باید اولویت باشند و این آموزش و آگاهی رسانی باید از رده بالا و از مسئولان و تصمیم گیران شروع شده و به عموم جامعه تعمیم داده شود.
این کارشناس حوزه محیط زیست با اعلان اینکه گلستان در حوزه پسآب و پسماند کارخانه ها و زباله با چالش های جدی مواجه می باشد، متذکر شد: باید پسماند در محل تولید مدیریت شود؛ در کنار اصلاح فرهنگ تولید زباله، تفکیک از مبدأ اتفاق بیفتد؛ یادمان باشد برای تغییر در حوزه حفاظت از محیط زیست در کنار توجه به حل مسائل معیشتی و اقتصادی مردم نیازمند فرهنگسازی هستیم.
کارشناسان معتقدند حفاظت از محیط زیست گلستان هم اکنون قربانی مباحث اقتصادی و اشتغال است اما فرهنگسازی می تواند شیوه زندگی مردم استان را تغییر داده و به حل چالش های محیط زیستی گلستان کمک نماید.


منبع:

1399/02/06
14:26:41
5.0 / ۵
3207
تگهای خبر: آب , آلاینده , آلودگی , اقلیم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است