ممنوعیت صدور مجوز جدید باغ های وحش، اولین گام برای ساماندهی
گل ارکیده: هفته گذشته ممنوعیت صدور موافقت اصولی جدید ذیل هر عنوان در رابطه با باغ های وحش را به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها ابلاغ کردیم که اولین گام برای ساماندهی است.
به گزارش گل ارکیده به نقل از مهر، شینا انصاری، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی نوشت: باتوجه به وضعیت نامطلوب باغ های وحش سراسر کشور و دریافت زمین از اراضی ملی به بهانه ایجاد پارک وحش، باغ وحش، باغ پرندگان و مراکز نگهداری که بطور معناداری در سالیان اخیر دستاویزی برای انتفاع بیشتر سوداگران این حوزه را فراهم آورده، این ممنوعیت «نخستین گام» برای انتظام بخشی و ساماندهی مراکز موجود بوده است.
پارک های حیات وحش در جهان با اهداف حفاظتی و استفاده از گروههای آموزشی و پژوهشی قوی با تمرکز برتکثیر در اسارت گونه های در معرض خطر انقراض، آماده سازی و معرفی آنها به زیستگاه های طبیعی، برنامه های آموزشی برای آگاهی بخشی به مردم، صیانت از زیستگاه ها و مشارکت در طرح های صیانت از زیستگاه های طبیعی گونه های در خطر انقراض فعال اند.
تحقیق و تکثیر در اسارت گونه های در معرض خطر مانند پاندای غول پیکر، گورخر و سیاه گوش آسیایی، احیا و معرفی گونه ها به زیستگاه های طبیعی، صیانت از گونه های در معرض خطر در آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکا، صیانت از گونه های بومی مانند گورخرهای آسیایی و گوریل های غربی، مشارکت در برنامه های تحقیقاتی برای مطالعه و صیانت از گونه های در معرض خطر انقراض همچون خرس های قطبی، پشتیبانی از طرح های صیانت از زیستگاه ها در آفریقا و آسیای جنوبی، مشارکت در صیانت از گونه های دریایی مانند وال ها و ده ها طرح حفاظتی و تحقیقاتی دیگر فقط قسمتی از طرح های آموزشی، پژوهشی و حفاظتی انجام شده از طرف پارک های وحش مختلف جهان است که از طرف «اتحادیه جهانی صیانت از طبیعت» تایید شده است.
در چنین نگرشی رفتارشناسی، نیازهای بوم شناسی و زیستگاه طبیعی حیوان در هنگام طراحی فضاهای نگهداری مورد توجه قرار می گیرد و می تواند زمینه های بروز رفتارهای طبیعی گونه را در محیط اسارت فراهم آورد. این معنای واقعی پارک حیات وحش است و برمبنای رویکرد مجامع معتبر بین المللی، امروزه نگاه اقتصادی به باغ های وحش با هدف توله کشی و یا خرید و فروش «گونه» مطرود است. پارک وحش، باغ وحش و باغ پرندگان، بنگاه توله کشی، جوجه کشی و کسب وکار نیست.
بدون تردید افزایش تعداد واحدهای نامطلوب، متاثر از انگیزه های اقتصادی و خرید و فروش های بدون مجوز، چالش های بیشتری را در راه ساماندهی بدنبال خواهد داشت. خانه تکانی و ممنوعیت صدور مجوز «جدید» باغ های وحش (اعم از پارک وحش، باغ وحش، باغ پرندگان و هر عنوانی ذیل شیوه نامه مربوط) می تواند نقطه شروعی برای ساماندهی همه واحدهایی باشد که از مکان زیست کیفی برای گونه های حیات وحش فقط به ایجاد میله ها، فنس ها و یا موانعی برای نگهداری در اسارت (بدون توجه به رفتارشناسی، نیازهای بوم شناسی و زیستگاه طبیعی حیوان)، بسنده کرده اند.
پافشاری بر این رویکرد، یکی از با اهمیت ترین اقدامات ما در تحقق «قلمرو امن» برای حیات وحش خواهد بود. برای نیل به این مقصود، ما در سازمان حفاظت به عنوان متولی حیات وحش آزاد و در اسارت کشور چهار اقدام اصلی را در پیش گرفته ایم:
۱. فاکتورهای ارزیابی و درجه بندی باغ های وحش (پارک وحش، باغ وحش، باغ پرندگان و مراکز نگهداری از حیوانات) و شیوه نامه مربوط (با تأکید بر امتیاز منفی و ابطال برای توله کشی، جوجه کشی و فروش موالید) را با مشورت حوزه های تخصصی و اساتید دانشگاهی تدوین و ابلاغ کرده ایم.
۲. دامنه امتیازات و حداقل های درجه بندی باغ های وحش را تعیین و ابلاغ کرده ایم. دراین خصوص واحدهای خیلی ضعیف و ضعیف، در صورت اجرا نکردن طرح ساماندهی موثر، در راه تعطیلی و حذف قرار می گیرند.
۳. ممنوعیت صدور مجوز «جدید» باغ های وحش را در هشتمین جلسه شورای معاونان سازمان مصوب و ابلاغ کردیم. بر این اساس صدور موافقت اصولی «جدید» ذیل هر عنوان در این خصوص ممنوع اعلام شده است.
۴. از تمامی ظرفیتهای قانونی برای جمع آوری واحدهای ضعیف و نیز برخورد با شبکه خرید و فروش حیات وحش و کارهای متاثر از آن استفاده می نماییم. تلاش و انتظار سازمان حفاظت محیط زیست، استانداردسازی مراکز نگهداری از حیات وحش و مشارکت کیفی آنها در صیانت از گونه هاست، به نحوی که با استانداردسازی و اقدامات علمی، پژوهشی و آموزشی، حلقه ای از زنجیره صیانت از گونه ها باشند؛ نه آنکه با فعالیت غیرعلمی و فقط نمایشی از یک طرف و دامن زدن به تجارت غیرقانونی حیات وحش از جانب دیگر مسیر انقراض گونه ها را هموار کنند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب